На 3.03.1918 г. Съветска Русия капитулира пред България и Съюзниците ѝ в ПСВ с подписването на Брест-Литовския мирен договор

Вторник 03.03.2020 Източник: Исторически дневник
На 3.03.1918 г. Съветска Русия капитулира пред България и Съюзниците в ПСВ

На 3 март 1918 г. Съветска Русия капитулира пред победителя България и нейните съюзници в Първата световна война - Германия, Австро-Унгария и Турция и ще подпише един от най-унизителните мирни договори, а именно Брест-Литовския мирен договор.

Датата не е случайна. Избрана е от тогавашния български премиер Васил Радославов, като символичен отговор на цялата анти-българска политика на Русия:

  • Схизмата против Българската църква от 1872 г.,
  • Умишленото разкъсване на българските земи с цел по-лесното им присъединяване като "Задунайска губерния", предварително договорено със секретни договори на Русия и заложено в Берлинския договор,
  • Организирането на метежи, преврати, убийства на български патриоти, които се опитват да отстояват националната ни независимост,
  • Вероломното нападение през Добруджа и в гръб, през Македония, където също действа руски експидиционен корпус от 20 000 щика под общо френско командване.
  • ....

При сраженията ни с руснаците нашата армия има в актива си пленени 5 руски бойни знамена. Кавалерията на генерал-майор Иван Колев дори пленява цялата Оренбургска дружина, заедно с командира и бойното им знаме. Паметни са останали думите му на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската:
"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"

Този цитат е изписан на издигнатия преди няколко години паметник на генерала в Добрич.

С този договор Руската империя губи над 1 милион кв. км. от територията си. Днес тези земи се наричат Литва, Латвия Естония, Полша, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия, Армения.

Въпреки победата си на Източния фронт, Централните сили не успяват да се наложат на Антантата и войната завършва с тяхно поражение през ноември същата година, след което Брест-Литовският договор е анулиран.

Благодарение на мира с Германия и съюзниците ѝ, болшевишкото правителство начело с Ленин се задържа на власт и по-късно успява да се наложи в гражданската война над монархистите и националистите.

Още информация за Брест-Литовския мирен договор и събитията около него, извън посочения източник.

Договорът е именуван на мястото, където е подписан, а именно - град Брест-Литовск, днес гр. Брест в Беларус.

Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния съюз - Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя, от една страна, и Русия, от друга страна, с който се слага край на руското участие в Първата световна война.

Претърпяла поражение (много скоро след Октомврийската революция), Русия е принудена да сключи мир с цената на значителни териториални, демографски и стопански загуби.

В резултат на Бресткия мир, Полша, прибалтийските страни и Финландия са трайно, а Украйна, Беларус и Кавказ - временно, откъснати от Русия и преминават за няколко месеца в германската сфера на влияние.

Така, останала без руска подкрепа - Румъния, също е принудена да сключи мир, подписан на 7 май в Букурещ.

Но, Брест-Литовският договор не води до окончателно прекратяване на военните действия на териториите на бившата Руска империя. Германия се намесва в гражданските войни във Финландия и Украйна. През пролетта и лятото на 1918 г. германските войски завземат Харков и Крим, проникват в Донбас, Грузия и Азербайджан, стимулирайки кавказките народи да се отцепят от Русия. До края на войната Германия е принудена да държи на изток десетки дивизии, вместо да ги изпрати на Западния фронт, където войната навлиза в нова фаза. Надеждите, че завземането на Украйна ще доведе до решаване на продоволствената криза, не се оправдават.

През есента, в бойните действия в Северна Франция настъпва обрат и германската армия е принудена да отстъпи под натиска на американските, британските и френските войски. С поражението си на Западния фронт Германия губи господството си в Централна и Източна Европа.

На 13 ноември 1918 г. - два дни след Компиенското примирие - Съветска Русия анулира формално Брест-Литовския договор и ... Това ще доведе до много по-кръвопролитната Втора Световна Война, в която основните играчи са същите!