Руският газ поевтинява с над 40%, стана ясно в деня на Освобождението 3 март

Сряда 04.03.2020 Източник: Свободна Европа
Руският газ поевтинява с над 40%, стана ясно в деня на Освобождението 3 март

Булгаргаз и Газпром са договорили намаляване на цената на руския газ с 40.3% след дълги месеци на преговори, свързани с изпълнението на ангажимента към Европейската Комисия от страна на руската компания за поевтиняване на горивото. Въпреки че цената е била договорена преди няколко седмици, руският монополист е върнал договора в България във вторник сутринта - в деня на Освобождението - 3 март.

"Неслучайно и днес, на Трети март, сутринта от страна на "Газпром" ни върнаха договора подписан. Има символика и аз благодаря на колегите от Руската федерация", каза премиерът Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, на който присъстваха също енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Близо седем месеца вървяха тези преговори… Проведохме ги професионално с безценната помощ на Европейската комисия", каза още премиера.

Пред журналистите, Николай Павлов потвърди, че намаляването на цената е било в резултат на тежки преговори между българския газов оператор и руския монополист. В техния ход дори се е наложило включването на контролния управител по изпълнението на ангажименти от страна на Газпром към ЕК. Руската компания е била заплашвана от глоба в размер на милиарди евро заради монопол на осем европейски пазара, един от които е и българският.

От 1 април цената на газа за вътрешният пазар ще стане 26.40 лв. за мегават час. Булгаргаз ще поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди новите цени на газа със задна дата от 5 август 2019 г. По думи на Павлов, това ще доведе до възстановяване на близо 150 млн. лева с ДДС на клиентите.

"Българският пазар вече е либерализиран и всички постигнати от Булгаргаз сделки за алтернативен внос спомогнаха за постигнатите резултати", каза още Павлов.

Цената на руския газ вече ще бъде определяна и по нова формула, в която превес ще имат стойностите на европейските газови хъбове и малка част ще се влияе от петролните пазари. Размерът ще бъде определян всеки месец. До момента цената на руския газ се формираше от петролните стойности за шест месеца назад, което не отразяваше моментните спадове.

За подобно развитие и намаляване на цените беше съобщено още в средата на февруари от руския "Комерсант".

Заради споразумението между Газпром и Брюксел, още през миналата година нови и по-ниски цени получиха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.